zondag, maart 26, 2006

Verkiezingen


Vandaag waren de parlementsverkiezingen en lokale verkiezingen voor burgermeesters en gemeenteraden. De voorbereidingen zijn al weken aan de gang. Op het Kontraktovaplein vlakbij mijn appartement werden wekelijks popconcerten en manifestaties gehouden met veel vlagvertoon en hele slechte popmuziek. Doordeweeks kon ik ‘s ochtends nauwelijks mijn vaste bushalte bereiken zonder twintig verkiezingsfolders in de hand gedrukt te krijgen.

Op de Kreschatik, de hoofdstraat van Kiev, was het al weekenden lang kermis, iedere partij had een eigen stukje van deze brede boulevard ingepikt en vierde feest. Er waren dwergpony’s (maar die zijn er altijd), ballonnen, tenten in de partijkleur, en speciale kooien voor straatvoetbal. Mijn Kievse vrienden klaagden over de geldverspilling want iedere partij, en dat zijn er nogal veel, kreeg campagnesubsidie uit de staatskas. Het goede nieuws rondom deze verkiezingen is dat het waarschijnlijk de meest eerlijke en transparante verkiezingen zijn die ooit in dit land werden gehouden. Westerse waarnemers zijn in ieder geval zeer tevreden. Of de keuze uit ruim 7000 kandidaten (voor gemeenteraad, burgermeester en parlement) en een stembiljet van 1 meter lang zo helder is voor de kiezer blijft de vraag. Bovendien herkenden veel mensen bij de stemlokalen hun eigen stembiljet nauwelijks omdat hun naam in het Oekraïens was gespeld en niet in het Russisch, terwijl een grote minderheid hier nog altijd Russisch als eerste (en enige) voertaal heeft. Een politiek gevoelig thema, die twee talen, maar daarover later wellicht meer.

Ook las ik dat minstens 70 parlementskandidaten een strafblad hebben of in afwachting zijn van een rechtszaak wegens criminele activiteiten. Dit land heeft namelijk een wet die parlementsleden uitsluit van rechtsvervolging. Zo’n wet maakt het parlement zeer populair onder maffiosi. In plaats van deze wet ogenblikkelijk af te schaffen heeft president Joeschenko de immuniteitswaarborg dit jaar zelfs uitgebreid tot lokale politieke ambtsbekleders. Dat lijkt mij op vragen om een volledig door criminelen geïnfiltreerd politiek systeem. En de corruptie is hier al enorm.

Het zal wel dagen duren voordat uitslag van de meterlange stembiljetten is geteld. Ondertussen zijn onze noorderburen in Wit-Rusland in stekelige toestanden beland. Wit-Russische demonstranten die de Oekraïense oranjerevolutie nog eens dunnetjes over wilden doen met hun protesten tegen de recente verkiezingsuitslag, zijn in elkaar geslagen. Een groot aantal van hen verdwenen bovendien achter de tralies. Een uit Wit-Rusland afkomstige zakenrelatie van Guus belde vanuit de trein naar Minsk om een afspraak af te zeggen. Haar echtgenoot, professor aan de universiteit van Minsk en politiek activist, is verdwenen. Niemand heeft sinds twee weken een teken van leven van hem gehad. Naar alle verwachtingen zit hij in een cel, of erger. Als je het zo bekijkt hebben de Oekraïners al heel veel bereikt.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.5 Netherlands License.