woensdag, mei 03, 2006

1 mei

Officieel op 30 april maar eigenlijk nog steeds niet helemaal geland in Kiev. In Nederland geweest voor de presentatie van Anders Komen de Wolven en een hoop feestjes. Ook was er bezoek de afgelopen dagen. Twee Nederlandse vrienden waarvan één, uitstekend Russisch sprekende, Slavist. Helaas voor de Slavist maar ook voor de rest van ons die hoopten op een glimpje vergane glorie uit het Soviet tijdperk, kwamen we op 1 mei te laat uit bed om de parade van deze nog altijd populaire feestdag mee te maken.

Om een uur ’s middags maakt de afgezette hoofdboulevard Kreschatik een wat slome indruk. Anderhalve mens en een paardekop in zondagse kleren. Wat betreft Sovietnostalgie moeten we het doen met een treurig Lenin look-a-like wedstrijdje georganiseerd door een winkel voor mobiele telefoons. Bij het standbeeld van Lenin zijn nog wat paradegangers blijven hangen om samen te mijmeren over vroeger en te klagen over nu. De gemiddelde leeftijd is minstens 70 en het ruikt er sterk naar zweet en oude kleren. De pensionado’s van Oekraïne zijn het slechtste af in deze nieuwe tijd. Eerst zagen ze tijdens de roebelcrisis begin jaren negentig hun zure spaarcenten verschrompelen tot vrijwel niets en vervolgens werd er na de oranje revolutie nog eens flink gesneden in hun pensioen. De meeste ouderen overleven dankzij een volkstuin en/of een baantje als conducteur of stratenveger. Overal zie je in lompen gehulde bejaarden vrouwen die zwaar werk verrichten.

Mijmeren bij Lenin


Als ik met mijn Nederlandse vriendin een schoenenwinkel induik missen we wellicht het meest nieuwswaardige aan de hele 1 meiviering in Kiev. Er loopt een man of tachtig extreemrechts radicalen voorbij. Als we de winkel uitkomen staan de mannen uit ons gezelschap ons smalend aan te kijken: dát hadden we weer gemist dankzij ons leeghoofdige materialisme. In de verte zie ik op de boulevard rood-wit-zwarte vlaggen verdwijnen en hoor ik nog wat gescandeer van de skinheads. Gadverdamme. We nemen de metro naar Hydropark, een eiland in de Dniepr, om shaslik te eten en vodka te drinken in de zon.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.5 Netherlands License.