maandag, oktober 23, 2006

Roddel

In het dorp L. waar ik regelmatig op bezoek ben vond afgelopen weekend een bruiloft plaats, waarvoor ik samen met mijn lief was uitgenodigd. Zo’n feest wordt volgens de traditie altijd na de oogsttijd gepland zodat iedereen tijd heeft om een week lang te feesten. Deze, iets gemoderniseerde versie, duurde twee dagen. Op de eerste dag was er een korte ceremonie in het dorpshuis. De burgermeester, die later een behoorlijke rokkenjager bleek te zijn, trouwde het koppel Ruslan (39) en Vitalina (22). Het leeftijdsverschil hield de gemoederen in het dorp al lange tijd bezig, evenals het feit dat Vitalina had geëist dat haar schoonmoeder én de twee zoons van de bruidegom, niet aanwezig zouden zijn. Ongehoord, aldus onze vrienden uit het dorp.

Na de ceremonie vertrok het hele gezelschap met een stokoude bus naar een industrieterrein waar een fabriekskantine was ingericht als feestzaal. Buiten op een plaatsje stond de band die van polka tot disco tot klezmer-achtige volksmuziek kon spelen. Binnen waren de tafels afgeladen vol gedekt met bordjes met vlees, Russische salade, vis, fruit, zoetigheid en er was nauwelijks plek voor onze kleine wodkaglazen. Er liepen kerels in geborduurde blouses rond die zorgden dat iedereen voortdurend volle glazen had en die in eerste instantie boos werden op Guus omdat hij hen ‘vodkamillitia’ noemde. We moesten uiteraard op vele zaken toosten waaronder de vruchtbare en rijke toekomst van het bruidspaar. Het drinken en dansen ging om en om. Telkens bewoog het honderdkoppige gezelschap zich van de tafel naar buiten waar op het afgebrokkelde asfalt naast de fabriek in grote kringen de zolen stuk werden gedanst. Ik wist niet dat de pasjes van de volksdanslessen, uit mijn lagere schooltijd in de jaren zeventig, ooit nog van pas zouden komen.


Midden in de nacht reden we met onze vrienden Kolja en Svetlana mee naar hun boerderij waar zij eisten dat wij in hun bed en zij op hun bank gingen slapen. Ze hadden het snikheet gestookt in huis omdat ze dachten dat wij dat comfortabel zouden vinden. Voor het slapengaan dronken we nog een laatste glas op elkaar en roddelden wat na over de bruiloft. Wat liep die burgermeester te zoenen met Galja, een alleenstaande moeder uit het dorp, terwijl zijn vrouw erbij was? Waarom had Nina steeds zo droevig zitten kijken? Waarom mochten de kinderen van Ruslan's vrienden niet op het feest komen? Omdat ze bijna net zo oud als de bruid waren! En de vader van de bruid is maar zes jaar ouder dan de bruidegom en werd in één nacht grijs (na een maand werd het weer zwart) toen hij hoorde over de leeftijd van zijn aanstaande schoonzoon. De arme man had er tijdens het feest inderdaad nogal stilletjes bijgezeten.

1 Comments:

At 3:19 a.m., Anonymous Anoniem said...

Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

 

Een reactie posten

<< Home

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.5 Netherlands License.