dinsdag, juli 24, 2007

Dat de 19e eeuw nog rondwaart

Misschien ben ik wat beïnvloed door het dagelijks urenlang, onafgebroken lezen in Charlotte Brontë’s ‘Wuthering Heights’ maar opnieuw ontdek ik verbanden tussen het Oekraïne van nu en de Europese 19e eeuw. Ik zie het terug in de bizar grote verschillen tussen de verschillende bevolkingsgroepen (5% steenrijk, 8% lagere middelklasse, 87% straatarm) in vervoersmiddelen als paard en wagen, in de koppen van mijnwerkers op het nieuws, de bloemenverkoopsters, mismaakte bedelaars en zwerfkindertjes op straat. Maar ik zie het ook terug in bepaalde opvattingen of bijgeloof.

Zo zei de 21-jarige Olga me onlangs dat ik gevaar liep door bij temperaturen van 38 tot 40 graden buiten, tweemaal daags een koude douche te nemen. Als zij een koude douche neemt, zo beweert de fragiele Oekraïense, heeft zij binnen het uur een flinke koorts te pakken. Ook vertelde ze mij dat haar vader pijn aan zijn rug heeft, een ziekte die eveneens het hart zou verzwakken. Misschien moet iemand mij beter informeren maar als ik dit soort dingen hoor moet ik denken aan Catherine, Heathcliff en hun aanhang, die bij de minste of geringste regenbui op de Noordengelse ‘Moors’ al op een dramatisch sterfbed belanden. Mijn theorie dat de 19e eeuw nog rondwaart in dit land, een idee waar ik al wat langer mee rondloop, is met Olga’s verhalen opnieuw bevestigd.

1 Comments:

At 8:07 a.m., Anonymous Anoniem said...

Voor het eerst een kijkje op je blog en dus het genot om alle stukjes in 1x te kunnen lezen. We wisten al dat je van op koud steen zitten ongeluk krijgt, maar de eigenlijke reden waarom wij vrouwen onze tere billetjes niet op een muurtje moeten vleien kwam mij gister pas ter ore: Dan bevriezen je eierstokken en kan je nooit meer kinderen krijgen!! misschien nog niet zo'n gek voorbehoedsmiddel in dit land??

 

Een reactie posten

<< Home

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.5 Netherlands License.